In opdracht van Rijkswaterstaat werkt De Groene Waarden, een combinatie van BESIX NL, Mobilis, Mourik en Van Gelder, aan de verbetering van het noordelijke deel van het project Verbetering A27 Houten – Hooipolder.
Dit deel beslaat de 7 kilometer van de aansluiting Houten tot en met knooppunt Everdingen. De A27 van Houten naar Everdingen (HRL) wordt verbreed naar 4 rijstroken plus een vluchtstrook. Tussen Everdingen en Houten (HRR) blijven 2 rijstroken gehandhaafd, de vluchtstrook wordt (deels) vernieuwd. Als onderdeel van de verbreding wordt de bestaande Hagesteinsebrug over de Lek vervangen door twee nieuwe bruggen.
Bijzonder aan deze opdracht is de toepassing van de twee-fasen aanpak in hybride vorm (met reguliere en twee-fasen onderdelen). Het reguliere contractdeel (verbindende scope, inclusief instandhouding en overkoepelende projectorganisatie) is tijdens de aanbestedingsfase afgeprijsd en wordt in de ontwerpfase verder uitgewerkt tot een uitvoeringsontwerp. Gedurende Fase 1 wordt voor de twee-fasen onderdelen, de Hagesteinsebrug, de Aardebanen Hagesteinsebrug en de Houtensebrug, een ontwerp inclusief risicodossier, prijs, planning en MKI uitgewerkt.
Voor de calculatie van CO2-emissie wordt voor scope 3 gebruik gemaakt van dezelfde scope als voor de MKI. Inzet van materieel is onderdeel van de MKI en nemen wij mee in onze scope 3 emissies. Dit wordt aangevuld met scope 1 en 2 emissies op het werk. De 2-fasenonderdelen Hagesteinsebrug, Aardebanen Hagesteinsebrug en Houtensebrug doorlopen op dit moment de ontwerpfase en zijn nog niet definitief aan De Groene Waarden gegund. De focus van de CO2-calculatie ligt voorlopig op het reguliere, gegunde, deel van het project.
Van dit reguliere deel zit verreweg de meeste uitstoot in de bovenbouw en markering van de te verbreden snelweg. De focus voor reductie zal dan ook op deze onderdelen liggen, samen met de voertuigkeringen en VDC’s (portalen).
Zo is het de bedoeling om asfalt met een hoger percentage PR (partiële recycling) in de onder- en deklagen toe te passen, wordt de markering uitgevoerd in een biobased variant met long-dot techniek en proberen we tot wel 80% van de bestaande voertuigkeringen direct her te gebruiken. Tot slot is het ook de bedoeling om uitsluitend gebruik te maken van renoportalen (gerenoveerde portalen), wordt voor de reguliere scope alle diesel vervangen door HVO-100 en maken we gebruik van 100% groene stroom van Nederlandse bodem.
Al met al moet dit tot onderstaande reductiepercentages leiden. Deze doelstellingen worden nogmaals herijkt zodra de 2-fasenonderdelen gegund worden.