Het project heraanleg Strijderslaan te Hamme werd op 24 januari 2025 door Aquafin aan BESIX INFRA gegund.
BESIX Infra is zich ten volle bewust van de milieu-impact van haar werkzaamheden. We hebben hierbij de ambitie om continu te blijven verbeteren en op die manier onze projecten op een steeds duurzamere manier uit te voeren en onze milieu-impact meetbaar te verlagen. Ons engagement binnen de CO2-prestatieladder met niveau 5 getuigt hiervan.
Bij de identificatie van reductiemaatregelen voor het project heraanleg Strijderslaan te Hamme kijken we zowel naar de gebruikte materialen als naar de uitvoeringsfase. Gelet op de vereisten van het standaardbestek en het gebruik van wettelijk gecertifieerde materialen is de reductiemogelijkheid van de gebruikte materialen beperkt tot de in het bestek toegelaten alternatieven.
Voor het verduurzamen van de uitvoeringsfase onderscheiden we twee soorten acties:
- Acties op basis van gekende duurzaamheidsinitiatieven van BESIX Infra. Deze omvatten zowel generieke acties als acties specifiek voor dit project op basis van onze kennis en expertise.
- [experiment] Acties die we op experimentele basis en/of kleinschalig uitvoeren als praktijktest met als doel om deze succesvol breder te kunnen uitrollen in volgende projecten.
Bij het definiëren van deze acties kijken we zowel naar onze eigen directe en indirecte impact als naar deze van onze onderaannemers en leveranciers met volgend resultaat:
a: Acties voor het verduurzamen van de werfopstelling
- Herbruik van naburig stapelterrein voor de tijdelijke opslag en verwerking van gronden. Hiermee vermijden we dat een nieuw terrein moet worden klaargemaakt en ingericht.
- Optimalisatie waterzuivering door het vermijden van de migratie van PFAS in de ondergrond door aanzuiging.
- Vermijden van het gebruik van dieselgeneratoren voor elektriciteitsopwekking door het voorzien van extra netaansluitingen gespreid over de werfzone.
- Inkoop 100% hernieuwbare elektriciteit van Belgische oorsprong voor deze werfaansluitingen
- [experiment] Uitrusten van de bouwkeet met zonnepanelen (4kWp) en batterij (25 kWh) om ook hier gebruik van dieselgeneratoren te vermijden.
- Installatie van twee tijdelijke laadpunten voor elektrische wagen, ter ondersteuning van ons beleid dat sinds 2023 enkel nog maar elektrische leasewagens besteld worden.
- Monitoring en analysering van energiehuishouding om verbeteracties te identificeren.
- Gebruik van geïsoleerde bouwkeet, voorzien van warmtepomp en ledverlichting.
- Gebruik van werffiets.
B: Acties voor een efficiënter gebruik van werkmaterieel
- Inzet van klein elektrisch materieel: wals, stampers en handbetonzaag.
- [experiment] testen van een hybride kraan op het stapelterrein (in onderzoek).
- Organisatie van opleiding “nieuwe draaien” om zo efficiënt mogelijk de machines te gebruiken.
- Gebruik van het nieuwste materieel, waarbij alle eigen machines minstens over een Euro V motor beschikken en we voor het gehuurde materieel ook vereisen dat er voor deze werf het meest recente/duurzaamste materieel wordt gebruikt.
- Monitoring en analyseren van het energieverbruik van het gebruikte materieel. Dit door het samenbrengen van de beschikbare data over brandstofverbruik, (digitale) loggen van draaiuren klein en groot materieel en facturatiegegevens om zo het verbeterpotentieel te identificeren.
C. Gebruik van alternatieve materialen
- Vervangen van rioleringsbuizen uit het duurzamere zwavelbeton als alternatief voor gresbuizen (in onderzoek).
- Maximaal hergebruik van de afbraak-asfalt voor in de nieuwe asfaltverharding.
- Maximaal hergebruik van de opgebroken fundering in de nieuwe fundering.
Het project is (op 15/03/2025) in voorbereidingsfase waarbij de concrete reductiedoelstelling nog te bepalen is op basis van de nulmeting. Tijdens de realisatie van het project wordt de gerealiseerde CO2-reductie halfjaarlijks gemeten en gecommuniceerd.